Uttalande från Nordanstigs Arbetarekommuns årsmöte gällande situationen vid den Grekisk-Turkiska gränsen

Avskyvärda bilder förmedlas till våra vardagsrum från gränstrakter i Turkiet/Grekland. Tusentals människor är på flykt utan vare sig tillgång till det mest mänskliga elementära saker eller skydd. Redan utsatta människor från krigens Syrien och Afghanistan utsätts för ytterligare mänskligt lidande.


Stater som kallar sig demokratiska möter flyktingbarnen med tårgas och gummikulor. De som söker frihet över haven möts av patrullbåtar och eld från skjutvapen.Det pågår ett cyniskt politiskt spel där de mänskliga rättigheterna kränks och de som får betala det högsta priset är barnen.


De konservativa krafterna här hemma vill stänga alla gränser och stoppa dessa utsatta människor från att få känna en smula frihet och trygghet.

Vi socialdemokrater i Nordanstigs socialdemokratiska arbetarekommun som är samlade till årsmöte vädjar till alla inom vårt parti som har möjlighet att påverka denna avskyvärda situation att snarast arbeta för en humanitär lösning som skyddar barnen och deras familjer.

Vi anser att Sverige i samverkan med FN i ett kvotsystem kan ta emot de mest utsatta barnen och deras familjer. Barnen behöver trygghet och utbildning.

Låt solidaritet, trygghet och Barnkonventionen vara ledorden hälsar årsmötet.

Bergsjö 2020-03-11

Uttalandet är skickat till partistyrelsen för Socialdemokraterna.

facebook Twitter Email